0
0
0
s2smodern

Fjellet

 

 

(Det fantastiske og storslåtte fjellet)

 

 

Fjellet har mye av det du har lite av: Tid, fred, ro
og tålmodighet, overskudd, toleranse og
tankeflukt. Stille, store rom, gripande og
umistelege stunder. Med skjerpa sanser i fjellet
har ting det med å bli storslått. Me høyrer,
opplever og luktar sterkare, tydelegare, meir
intenst fordi vi lever og er til med ein heilt annan
nærleik til oss sjølve, våre eigne liv og vår eigen
forgjengelegdom.
 

 

Naturskildringer

av Olav Duun.

Oppmerksomheten har vært fokusert på hans dybdeboringer i menneskesinnet og i menneskers konflikt. Men sterkere enn noen illustrerer Duun det jeg har sagt er særegent norsk i identifikasjon med natur, særlig fjell og havnatur. Eksempel hermed:

«Og rundt omkring han var lande. Det var der på ein annan måte enn før. Han hørte det meir enn han såg det. Han hørte dem, fjella, kor dei sto der omkring han, stod ende opp i soldagen og levde, det eine gråblått i leten, det andre gråbrunt eller grått: Skugge i rindane, sol over rabbane, nuten høgt og allvitande – opp i den solblå æva. Og der låg myrane innetter, som ein djup og levande tone, og der gjekk fjorden og pusla, gjekk og glitra i solskine og glømte seg bort. – Det måtte det vera dei kalla fedrelande.»

 

 En nøkkel til 100 båter

 

 

 

 

Norges Jeger- og Fiskerforbund har 100 båter til disposisjon i gode fiskevann over hele landet. Medlemmer kan bruke båtene så mye de vil.

Fiskerforbund (NJFF) håper at flere skal få oppleve fiskelykken i sommer.

Nå er 100 aluminiumsbåter på 14 fot lagt ut i ferskvann fra nord til sør, fra øst til vest i Norge. Det er en smal sak å få tilgang til én av båtene. Mange har ikke hatt en mulighet til fiske fra båt. De færreste har egen båt eller har tilgang til å låne en båt, sier kommunikasjonskonsulent Håvard Skjerstad Andersen i NJFF.

Er du ikke medlem av NJFF, må du melde deg inn for å bruke båtene. Prisen for et medlemskap ut året er på 365 kroner.

For medlemmer i NJFF, kan nøkkelen bestilles på våre hjemmesider, så har du den til odel og eie. Etter det kan du booke og bruke båtene så mye du vil. De har gått for en enkel og grei løsning. Båtene er utstyrt med årer, og festet med kjetting og hengelås. Det er bare å låse opp hengelåsen og dytte ut båten.

     

Ut på Tur

Ut på tur med Statskog

100 koier søker turfolk

Statskog ønsker at flere oppdager de mange åpne koiene deres.

Mange oppsøker naturen i dag for å oppnå stillhet og ro, her får du det, men du må ta til takke med overnatting på brisk, utedo og vann fra bekken, men da er det mange muligheter.

Statskog er Norges største grunneier og eier blant annet over 100 buer og koier rundt om i landet. Husværene er åpne, og alle er velkommen til å raste eller sove over en natt uten at det koster noe. Erfarne turfolk har kjent til koiene lenge, men folk flest har ikke har visst om tilbudet, sier Torkel Skoglund i Statskog. Men Koiene må ikke forveksles med Statskogs 79 hytter for korttidsleie.

 

Nå har Statskog gitt koiene en samlet presentasjon. En håndbok med smaksprøver er ferdig og hver koie er gjort tilgjengelig for publikum påstatskog.no. Der er et større antall er små tømmerkoier som oser av stemning, særlig hvis det er hustrig ute og du fyrer opp i den gamle vedovnen. Da sitter man der og kan høre stillheten, sier Skoglund.

Koiene er også tilgjengelige på turportalen godtur.no.

 

Hyttene er Spartansk
Koiene har en fortid som husvære for skogsarbeidere og tømmerfløtere. Andre ble bygd som jakt- og fiskebuer eller satt opp i senere år som lokale turmål for folk og hvilebuer med formål å fremme friluftslivet. De aller fleste ligger i Troms og Nordland og videre sørover mot Femundsmarka og Hedmarks dype skoger. Flertallet ligger så langt fra bilvei at det passer å pakke sekk og sette av en dag eller to. Mens andre egner seg for dagsturer. Hyttene er enkle, på 10 til 15 kvadratmeter. Det vil si et par tre brisker å sove på, en ovn og ved. Mat, sovepose og liggeunderlag må du ha med deg,.
Den aller minste koia er på kun fire kvadratmeter.

 

           Staupedalsbua i Beiern, Norland. Foto: Jim T. Kristensen

 

Ettersyn og Vedlikehold
En av Statskogs oppgaver er å legge til rette for friluftsliv, og husværene er en del av denne tilretteleggingen. Koiene får generelt ettersyn og stell, og påfyll av ved. I Nordland og Troms er det Statskogs feltapparat Fjelltjenesten som sørger for drift og vedlikehold.

 

DNT
Også Den Norske Turistforening ser verdien av koiene, og mener at det er et ypperlig supplement til hyttene våre, for da får folk langt flere overnattingsmuligheter. Har du barn med på tur, kan du stykke opp turen med kortere etapper.

God turskikk tilsier at man ikke skal okkupere husværet. Koiene er ikke et sted for gratis hytteferie, men et sted for en hvil eller for en overnatting eller to. Man skal slippe inn andre og gi plass for nye overnattingsgjester om en selv har hatt losji der, sier Torkel Skoglund i Statskog. Tom hermetikk og annet søppel tar man med seg, feier over gulvet og tar inn ved til neste besøkende. 

Her finner du oversikt over alle koiene og buene:http://www.statskog.no/Hytter/Sider/Aapne_buer_koier.aspx

 

0
0
0
s2smodern