0
0
0
s2smodern

                           Er Facebook for de eldre?

 

Er Seniorene i ferd med å bli de nye Power brukerne på Facebook? Lanskapet inne på Facebook er stadig i endring og få er klar over at folk over 60 går på skole for å lære seg Facebook for å bruke det til forskjellige daglige aktiviteter.

Facebook representanten ”Sheryl Sandberg” var gjest på NBC Nightly News, her snakket hun litt om Facebook bruk blant middelaldrende og eldre mennesker. Hun sier at jo eldre du er, jo mere nytte kan du ha av Facebook.

"Jeg tror Facebook faktisk er mer verdifull ettersom du blir eldre, sier hun" De jeg tenker på, er at når du blir eldre kjenner du flere mennesker, kanskje du har bodd på flere steder, har du hatt flere arbeidsplasser, kanskje du har barn og kansje er de voksne. Det er masse folk du kan kontakte." På en annen side er der noen som har levd i noen tiår, som sier at de ikke er på Facebook fordi de er på et stadium i livet sitt der de ønsker mer privatliv, ikke mindre.

 

Facebook blir stadig blir mer nyttig for folk i alle aldre ettersom flere funksjoner blir stadig lagt til og flere tredjeparts applikasjoner blir bygget på Facebook's Platformen, for ikke å snakke om integreringen Facebook har klart å oppnå rundt den mer seriøse delen av internett.  Mens noen (gamle og også unge) føler at Facebook er ikke den retningen nettet skal utvikle seg i, er det likevel tydelig hvilken retning nettet det går i, i hvert fall for øyeblikket.  Nå som Facebook ser ut til å bli den universelle innboksen for alle typer digital kommunikasjon, er det en stor sjanse for at ikke-brukere vil føle stadig mer tilbøyelig til å delta i Facebook. Facebook kommer også til å bli et vanlig medie for betaling online og offline.

 

Det som startet som et sært program for utvalgte høyskoler har raskt utviklet seg til noe mye mer (og programmet fortsetter å utvikle seg) til Facebook på nettet, tilgjengelig for alle. Det er ingen overdrivelse å si at Facebook kopler oss mer og mer til den fysiske verden, fordi forbrukerne bærer Facebook med seg i lommene hvor de enn går, med side smart telefoner elle lesebrett. Men Facebook Places som kan ha et stort potensiale her, er bare i sin spede begynnelse.

0
0
0
s2smodern
0
0
0
s2smodern

Sosial Media Guide for Seniorer

 

Sosial isolasjon kan være en trussel for de eldres helse, men sosial nettvering er har et potesial i seg til å overkomme dette problemet. Å fortå hvordan online sosial nettverking kan være et bidrag til å få et bedre sosialt liv i aldersommen er viktig.

 

Her er noen retningslinjer som kan være nyttige for seniorer å vurdere når de tar ibruk Sosial Media. Å «vurdere» er nøkkelordet her ettersom vi er klar over at dette kan være individuellt fra person til person og situasjonene kan være forskjellige. De som er erfarne med Sosial Media og nettet trenger sikker bare noen få av disse retningslinjene, mens nybegynnere, spesiellt de som er tillitsfulle av natur, bør forberede seg på å bruke dette media på en srukturert måte.

 

Senior Sosial Media Retningslinjer

 1. Sett private innstillinger i starten enda mere privat enn det du tror er nødvendig. Dette kan du endre på etterhvert som tiden går, hvis du vil det. Men husk på at når du har postet en tekst eller et billede og sendt det ut i en bred sirkulasjon, er det på nettet permanent.

 1. Før «Du blir venner med noen» tenåringer i familien din, vær sikker på at du er velkommen. Ja, å ha en god kommunikasjon med barnebarn og andre unge i familien er et stort gode med sosiale media for seniorer, men kun hvis de vil kommunisere med deg. Noen yngre føler seg ikke komfortabel med at eldre fmiliemedlemmer kan se alle postene deres. De kan selvfølgelig avvise venne forespørselen, men for å unngå en ukomfortabel situasjon ved å sjekke på forhånd om de er villig å kople seg til deg, – eller vente på at de sender deg en vennskap forespørsel.

 1. Ikke vær for rask med å klikke på vedlegg som følger en post, selv om det er fra en venn. Også et medlem av familien, som du liter på (uansett alder) kan ufrivillig være infisert av virus, eller annen skadelig programvare, som som sender ut poster hvor kjente navn som også innkluderer linker. Disse linkene kan igjen føre til nettsider som har programvare som ødelegger din maskin, eller stjeler din identitet.

 1. Utvis forsiktighet når du navngir familiemdlemmer i tekster eller tagger dem i et billede som du posterer i de sosiale media. Din bekjenskapskrets kan synes at billedene er morsomme, men potenielle arbeidsgivere søker også på nettet ettet personer som har søkt på stillinger og det er ikke sikkert at de synes billedene eller tekst er morsomt. Der er også ting som tyder på at forsikringsselkaper bruker slike metoder på forsikringstagere.

 1. Aldri (en av de få ganger dette ordet er påkrevet!) send personlig eller finansiell informasjon (kontonummer, peronnummer, etc) til firmaer ved å bruke sosiale media. Der er mange kjeltringer der ute med maskerte nettsider som gir seg ut for legitime nettsider eller er kopier av legitime nettsider men som er noe helt annet, og som er ute etter seniorene sin persolige informasjon på nettet, akkurat som på telefonen. Legitime firma vet at sosiale nettsider ikke er trygge fordi de har en policy for å dele informasjon. Legale firma vil bruke andre metoder for å kontakte deg.

 1. Unngå å sende ut poster som sier at du kommer til å reise bort fra hjemmet ditt, (ferie f.eks) unntatt at du er helt sikker på at kun de du vil skal vite det får meldingen. Kjeltringer bruker også sosiale media, og der er allerede eksemel på innbrudd i leiliheter og villaer hvor eierne sendte ut meldinger på sosiale media at de kom til å reise bort en periode.

 1. Tenk før du klikker på «Sjekker inn Lokalisering», (“checking in”) på ditt sosial nettverk. Dette kan fortelle kriminelle at du ikke er hjemme. Du kan istedet, hvis du vil ha denne fungsjonen, fortelle når du forlater et sted istedet for å fortelle når du ankommer.

 1. Ikke fortell i en offetlig post at du er alene hjemme. Dette er spesiellt viktig for de eldre eller de som er sengeliggende, eller på andre måter er lite mobile.

0
0
0
s2smodern
0
0
0
s2smodern

Facebook programmet øker i bruk, også blandt den eldre generasjon.

Facebook

Facebook ble laget av en amerikansk programmerer ved navn Mark Zuckerberg, og verdien er idag anslått til ca 23 milliarder dollar, og Mark har ingen intensjoner om å selge programmet for øyeblikket.

En interessant sammeligning for å se på størrelsen av Facebook i dag er å sammeligne menneskemengden som er medlemmer med et land. Det ville da vært det tredje største (folkerikeste) landet i verden. Facebook har nå passert 500 milioners merket i antall medlemmer.

 

Ikke alle nyheten om Facebook er positive. Noen mener at Facebook er avhegighetskapende og fortsetter å daglig å tiltrekke medlemmer i stor skala. Sikkerhetsaspektet har oså vært et tema i media og i nyhetsbrev på nettet. På tross av alt dette fortsetter Facebook å vokse i stort tempo.

 

En aldersgruppe som nå skaffer seg en profil på Facebook er de eldre, (60+). Den første tanken mange har er at der kan sikkert ikke være et marked for denne aldersgruppen i et slikt program, og det er her man tar feil. Når du når en viss alder i livet oppdager du at mange ting forandrer seg og ikke alle ar positive. Venner du vokste opp med forsvinner, familie medlemmer kommer skjeldnere på besøk.

 

Google+

Facebook er et verktøy som stort sett bringer positive ting til den elder generasjon. Se bare på enkelte eldresenter i dag. Mange steder har eldre lagt inn sin profil, ”ved hjelp av pleierne i de fleste tilfeller”, de er integrertmed sine venner, holder daglig kontakt med tidligere og nyere venner, som også har skaffet seg en Facebook profil. Dette istedet for å glane på veggen og synes synd på seg selv. Facebook er således et programm som beriker livet til mange eldre.

 

De Sosiale Media nettstedene er også for de eldre. De sosiale Media programmene er som skreddersydd for de eldre på nettet. Disse media nettstedene er kontaktskapende systemer mellom individer og grupper av individer, uansett alder. Her oppheves alderskillet, geografiske avstander og demografiske skillelinjer. Internett er et flott medium, og ved hjelp av sosiale media er det en god måte å skape kontakt med andre mennesker. Samfunnet begynner ettrhvert å oppfatte dette nå, og ikke bare de som er lidenskapelige tilhengere av de sosiale medier.

Hva er sosial media?

Sosial media på internet beskrives som nettsteder som tillater brukere/medlemmer å dele innhold. Det kan være tekst, foto, film eller lydfiler. Men de sosiale medier spiller stadig en større rolle i det moderne samfunnet, og får i økende grad en fungsjon utover det rent sosiale og private. Man kan også ane at disse medier bidrar og spiller en rolle i utviklingen og demokratisering av samfunn, organisasjoner, både offentlige og private, som nyskapning og innovasjon. Dette er med på å skape nye mønstre for hvordan vi fungerer sosialt, men det stiller også enkelt individer overnfor vanskelige utfordeinger.Som for eksempel i forhold til eget og andres personvern.

 

Hvem er i de sosiale medier i dag?

 • Tidligere var der en overvekt av ungdommer i tenårs alderen

 • I dag er aldersnittet økt betraktelig, og der er liten forskjell mellom kjønnene

 • 40 % av internett brukere besøker nettsamfunn daglig eller flere ganger i uken

 • 85 % av nettsamfunns brukerne er innom sin profil daglig, eller flere ganger i uken.

 • Der er over 400 millioner brukere på Facebook pr i dag.

Hvorfor skal vi benytte Sosiale Medier?

 1. Det er undeholdende

 2. Det er identitetsskapende

 3. Du bygger relasjoner

 4. Du forsterker ditt nettverk

 5. Profilere deg selv, og dine evner, på egne premisser

 6. Du deler hobbyer og interesser med likesinnede (det kalles nisjer)

  For å bli medlem av Facebook må du ha en e-mail addresse når du registrerer deg. Har du ikke det kan du få en her: Gmail. Gmail er Googles utmerkede system for gratis webmail, Hvis du ikke allerede har en Gmail-konto, kan du få en nå, direkte fra Google.Facebook er i dag det største og mest populære sosiale nettverket. Deler av Facebook sin suksess beror på at eierne i sin tid åpnet for at enhver kunne lage tilleggs programmer til Facebook og tillate at alle kunne benytte disse gratis. Dette gjorde fungsjonaliteten til Facebook bedre. Facebook kan vise til over 400 millioner brukere i dag, og antalle øker stadig.

Senior-web på sosiale media: Facebook

0
0
0
s2smodern
0
0
0
s2smodern

Er Nettbrettet for de eldre?

Ipad

Kan nettbrettet (og lesebrett) være teknolgien som får de eldre og uerfarne med liten interesse for internet være det som får de igang og ta teknologien i bruk?

Nyere undersøkelser viser at eierne av nettbrettet ser ut til å bli eldre, og langt mere interessert i å forbruke innhold enn å produsere innhold på nettet. Slike demografiske undersøkelser (som er foretatt i USA), slår hull på myten om at nettbrettet er en erstatning for bærbare PC-er. Rapposten viser at demografien på smart-telefoner og nettbrett øker mye i det eldre befolknings segmentet.

For begge disse teknologiene fant man at den høyeste konsentrasjonen av eierskap til smarttelefoner og nettbrett lå mellom 25 til 44 år. Sammelignet med smartelefon brukere, var nettbrett brukerne 28% mere sannsynlig i over 65 år segmentet, og 27% var i alder 18 til 24 år. Alt dette ifølge Comscore målinger.

 

Hva handler Nettbrett-tjenester for eldre om....

Tjenester via nettbrett kan bli et viktig hjelpemiddel for eldre som ønsker å bli boende hjemme lenger.

 • Utvikle elektroniske tjenester som gjør at helsepersonell får beskjed dersom eldre som bor hjemme, trenger helsehjelp.

 • Analyse av helsedata slik som blodtrykksmåling, eller manglende bevegelse eller lav temperatur i hjemmet, kan hjelpe helsepersonell til å ta bedre valg raskere og sette inn forebyggende tiltak

 • De eldre få elektroniske tjenester for å styre ulike funksjoner i hjemmet slik som temperatur, eller se hvem som ringer på og åpne ytterdøra med telefonen.Kan gi et bedre sosialt liv

  Teknologien kan også bidra til at eldre får et bedre sosialt liv.

 • De eldre kan bruke teknologien til å komme i kontakt med andre via for eksempel video og email eller IM (Øyeblikks Meldinger) slik at de føler seg mindre ensomme. Med en eldre befolkning vil vi få flere med kroniske lidelser. På grunn av personellmangel i fremtidens helsevesen, kan det bli en utfordring å gi disse et bra nok helsetilbud. Teknologien er ikke tenkt å erstatte varme hender, fordi teknologi kan ikke gi omsorg, men kan være et supplement til de hendene vi faktisk har om tjue år.

 • Det kan vise seg å være mindre stigmatiserendeBruk av nettbrett hos eldre som trenger hjelp i hjemmet, er bare ett eksempel på hva vi kan vente oss i fremtiden

Nettbrettets muligheter

Surfing

En mobilskjerm kan mange ganger være for liten, og det er iheller ikke like praktisk å ta med laptopen overalt. Det kan derfor være greit å skaffe deg et nettbrett med SIM-kort eller Mobilt Bredbånd om du kommer til å ta med deg nettbrettet utenfor hjemmet.

Lese magasiner og aviser

Nettbrettet er også perfekt til å lese aviser og magasiner. Bransjen har allerede oppdaget dette og laget fikse abonnementsløsninger for nettbrettversjoner av diverse blader og aviser. Utvalget er desidert størst på iPad (Mac) så langt, men dette endrer seg fort. Som regel får du fullversjonen av papirutgavene, men til en mye rimeligere penge.

Ved å ha magasiner og aviser liggende på nettbrettet har du det alltid med deg bladbunken, og du har nyeste nummer tilgjengelig med en gang det slippes.

Lese bøker

Du kan også bruke det til å lese e-bøker. Det er blitt enkelt å laste ned bøker fra nett, og du har lesestoff lett tilgjengelig istedet for å bære med deg en 500 siders murstein. Det finnes dedikerte lesebrett som fungerer enda bedre enn nettbrett når du skal lese e-bøker, men de kan ikke brukes til noe annet enn e-bøker.

Se film eller lytte til musikk

Her blir mobilen ofte for liten og da er et nettbrett mye bedre. Om du skal se film på toget eller bussen er det mye enklere å dra fram nettbrettet enn å ta fram PC-en. Det har etterhvert dukket opp mange tjenester som tilbyr filmleie eller kjøp og nedlasting av film, i tillegg til at du kan laste over fra egen harddisk. Canal Digitals Go, Viasats Viaplay og Apples iTunes er noen av dem som tilbyr filmleie- og kjøp over nett. Nettbrett har høytalere og hodetelefoner, slik at du på samme måte som med mobilen, kan lytte til musikk fra nettbrettet ditt. Uansett om du sverger til din egen musikksamling, eller WiMP eller Spotify.

 

Spille spill

Med nettbrett får du en adskillig bedre opplevelse. Selv om mange spill fungerer fint både til mobil og nettbrett, klarer nettbrett med sin store skjerm å ta spillopplevelsen ett steg lenger. Og utvalget er enormt. Her får du spill i alle slags kategorier, og det til en mye rimeligere penge enn om du drar til spillbutikken på hjørnet.

Læring for barn

Også de små synes nettbrett er morsomt, og det er utrolig hvor raskt de lærer å navigere seg rundt til de forskjellige appene. I tillegg til spill finnes det også mange lærerike apper som peke- og lydbøker og tegneprogram.

Fjernstyring

Et nytt bruksområde for nettbrett er fjernstyring. Flere og flere produsenter av TV og stereanlegg har utviklet egne fjernkontrolløsninger til bruk på nettbrett, dermed kan du enkelt styre TV og lyd fra skjermen på nettbrettet ditt. Og snart skal du kunne styre både vaskemaskina, spisestuelampen og varmeovnen med nettbrettet ditt.

På reise

Mange ønsker å ha tilgang til internett, selv om de er på ferie. Men å dra med seg en laptop kan bli for tungvint. Et nettbrett derimot tar ikke stor plass i bagasjen, og gir deg underholdning på både fly-, tog- eller bilturen, i tillegg til at det kan brukes til kart, navigasjon og guiding. Her kan du overføre bilder fra kameraet til nettbrettet når du er på ferie, både som en sikkerhetskopi, for å kunne tømme minnekortet, og for å se bildene på stor skjerm.

Videosamtaler

Med et nettbrett med frontkamera kan du ha videosamtale i form av Facetime eller Skype. Videosamtaler med mobil har aldri tatt helt av, men med større skjerm blir det straks mye morsommere.

Vise film og Video

Om du vil vise fram bilder eller video til bestemor, venner eller i jobbsammenheng, fungerer nettbrettet supert som framviser.

Ha bildefilene liggende enten på nettbrettet, eller i en nettskytjeneste som Dropbox, iCloudeller Skydrive, så kan du vise bildene like enkelt og raskt som om du hadde tatt de med i en mappe eller fotoalbum. Du kan også vise fram videosnutter. Mye enklere enn å vise de på PC-en, og mye bedre enn å vise de på mobilen.

Nettbrettet i nettskyen

Har du tilgang på en Office pakke: Google Doc's /Apps eller Microsoft som kontorpakke kan du om du planlegger å skrive lange avhandlinger, vil nok savnet etter et tastatur bli for stort, men til e-poster og kortere notater fungerer tastaturet på nettbrettet helt fint, og mye bedre enn å skrive e-post på mobilen. Det finnes også egne tastaturer du kan koble til nettbrett, om du har behov for det. Alt det du produserer kan du lagre gratis i nettskyen på Google Drive eller andre steder på nettet, som igjen betyr at du altid har en sikkerhetskopi av arbeidet ditt.

 

0
0
0
s2smodern