0
0
0
s2smodern

Er Nettbrettet for de eldre?

Ipad

Kan nettbrettet (og lesebrett) være teknolgien som får de eldre og uerfarne med liten interesse for internet være det som får de igang og ta teknologien i bruk?

Nyere undersøkelser viser at eierne av nettbrettet ser ut til å bli eldre, og langt mere interessert i å forbruke innhold enn å produsere innhold på nettet. Slike demografiske undersøkelser (som er foretatt i USA), slår hull på myten om at nettbrettet er en erstatning for bærbare PC-er. Rapposten viser at demografien på smart-telefoner og nettbrett øker mye i det eldre befolknings segmentet.

For begge disse teknologiene fant man at den høyeste konsentrasjonen av eierskap til smarttelefoner og nettbrett lå mellom 25 til 44 år. Sammelignet med smartelefon brukere, var nettbrett brukerne 28% mere sannsynlig i over 65 år segmentet, og 27% var i alder 18 til 24 år. Alt dette ifølge Comscore målinger.

 

Hva handler Nettbrett-tjenester for eldre om....

Tjenester via nettbrett kan bli et viktig hjelpemiddel for eldre som ønsker å bli boende hjemme lenger.

  • Utvikle elektroniske tjenester som gjør at helsepersonell får beskjed dersom eldre som bor hjemme, trenger helsehjelp.

  • Analyse av helsedata slik som blodtrykksmåling, eller manglende bevegelse eller lav temperatur i hjemmet, kan hjelpe helsepersonell til å ta bedre valg raskere og sette inn forebyggende tiltak

  • De eldre få elektroniske tjenester for å styre ulike funksjoner i hjemmet slik som temperatur, eller se hvem som ringer på og åpne ytterdøra med telefonen.Kan gi et bedre sosialt liv

    Teknologien kan også bidra til at eldre får et bedre sosialt liv.

  • De eldre kan bruke teknologien til å komme i kontakt med andre via for eksempel video og email eller IM (Øyeblikks Meldinger) slik at de føler seg mindre ensomme. Med en eldre befolkning vil vi få flere med kroniske lidelser. På grunn av personellmangel i fremtidens helsevesen, kan det bli en utfordring å gi disse et bra nok helsetilbud. Teknologien er ikke tenkt å erstatte varme hender, fordi teknologi kan ikke gi omsorg, men kan være et supplement til de hendene vi faktisk har om tjue år.

  • Det kan vise seg å være mindre stigmatiserendeBruk av nettbrett hos eldre som trenger hjelp i hjemmet, er bare ett eksempel på hva vi kan vente oss i fremtiden

Nettbrettets muligheter

Surfing

En mobilskjerm kan mange ganger være for liten, og det er iheller ikke like praktisk å ta med laptopen overalt. Det kan derfor være greit å skaffe deg et nettbrett med SIM-kort eller Mobilt Bredbånd om du kommer til å ta med deg nettbrettet utenfor hjemmet.

Lese magasiner og aviser

Nettbrettet er også perfekt til å lese aviser og magasiner. Bransjen har allerede oppdaget dette og laget fikse abonnementsløsninger for nettbrettversjoner av diverse blader og aviser. Utvalget er desidert størst på iPad (Mac) så langt, men dette endrer seg fort. Som regel får du fullversjonen av papirutgavene, men til en mye rimeligere penge.

Ved å ha magasiner og aviser liggende på nettbrettet har du det alltid med deg bladbunken, og du har nyeste nummer tilgjengelig med en gang det slippes.

Lese bøker

Du kan også bruke det til å lese e-bøker. Det er blitt enkelt å laste ned bøker fra nett, og du har lesestoff lett tilgjengelig istedet for å bære med deg en 500 siders murstein. Det finnes dedikerte lesebrett som fungerer enda bedre enn nettbrett når du skal lese e-bøker, men de kan ikke brukes til noe annet enn e-bøker.

Se film eller lytte til musikk

Her blir mobilen ofte for liten og da er et nettbrett mye bedre. Om du skal se film på toget eller bussen er det mye enklere å dra fram nettbrettet enn å ta fram PC-en. Det har etterhvert dukket opp mange tjenester som tilbyr filmleie eller kjøp og nedlasting av film, i tillegg til at du kan laste over fra egen harddisk. Canal Digitals Go, Viasats Viaplay og Apples iTunes er noen av dem som tilbyr filmleie- og kjøp over nett. Nettbrett har høytalere og hodetelefoner, slik at du på samme måte som med mobilen, kan lytte til musikk fra nettbrettet ditt. Uansett om du sverger til din egen musikksamling, eller WiMP eller Spotify.

 

Spille spill

Med nettbrett får du en adskillig bedre opplevelse. Selv om mange spill fungerer fint både til mobil og nettbrett, klarer nettbrett med sin store skjerm å ta spillopplevelsen ett steg lenger. Og utvalget er enormt. Her får du spill i alle slags kategorier, og det til en mye rimeligere penge enn om du drar til spillbutikken på hjørnet.

Læring for barn

Også de små synes nettbrett er morsomt, og det er utrolig hvor raskt de lærer å navigere seg rundt til de forskjellige appene. I tillegg til spill finnes det også mange lærerike apper som peke- og lydbøker og tegneprogram.

Fjernstyring

Et nytt bruksområde for nettbrett er fjernstyring. Flere og flere produsenter av TV og stereanlegg har utviklet egne fjernkontrolløsninger til bruk på nettbrett, dermed kan du enkelt styre TV og lyd fra skjermen på nettbrettet ditt. Og snart skal du kunne styre både vaskemaskina, spisestuelampen og varmeovnen med nettbrettet ditt.

På reise

Mange ønsker å ha tilgang til internett, selv om de er på ferie. Men å dra med seg en laptop kan bli for tungvint. Et nettbrett derimot tar ikke stor plass i bagasjen, og gir deg underholdning på både fly-, tog- eller bilturen, i tillegg til at det kan brukes til kart, navigasjon og guiding. Her kan du overføre bilder fra kameraet til nettbrettet når du er på ferie, både som en sikkerhetskopi, for å kunne tømme minnekortet, og for å se bildene på stor skjerm.

Videosamtaler

Med et nettbrett med frontkamera kan du ha videosamtale i form av Facetime eller Skype. Videosamtaler med mobil har aldri tatt helt av, men med større skjerm blir det straks mye morsommere.

Vise film og Video

Om du vil vise fram bilder eller video til bestemor, venner eller i jobbsammenheng, fungerer nettbrettet supert som framviser.

Ha bildefilene liggende enten på nettbrettet, eller i en nettskytjeneste som Dropbox, iCloudeller Skydrive, så kan du vise bildene like enkelt og raskt som om du hadde tatt de med i en mappe eller fotoalbum. Du kan også vise fram videosnutter. Mye enklere enn å vise de på PC-en, og mye bedre enn å vise de på mobilen.

Nettbrettet i nettskyen

Har du tilgang på en Office pakke: Google Doc's /Apps eller Microsoft som kontorpakke kan du om du planlegger å skrive lange avhandlinger, vil nok savnet etter et tastatur bli for stort, men til e-poster og kortere notater fungerer tastaturet på nettbrettet helt fint, og mye bedre enn å skrive e-post på mobilen. Det finnes også egne tastaturer du kan koble til nettbrett, om du har behov for det. Alt det du produserer kan du lagre gratis i nettskyen på Google Drive eller andre steder på nettet, som igjen betyr at du altid har en sikkerhetskopi av arbeidet ditt.

 

0
0
0
s2smodern