0
0
0
s2smodern

Sosial Media Guide for Seniorer

 

Sosial isolasjon kan være en trussel for de eldres helse, men sosial nettvering er har et potesial i seg til å overkomme dette problemet. Å fortå hvordan online sosial nettverking kan være et bidrag til å få et bedre sosialt liv i aldersommen er viktig.

 

Her er noen retningslinjer som kan være nyttige for seniorer å vurdere når de tar ibruk Sosial Media. Å «vurdere» er nøkkelordet her ettersom vi er klar over at dette kan være individuellt fra person til person og situasjonene kan være forskjellige. De som er erfarne med Sosial Media og nettet trenger sikker bare noen få av disse retningslinjene, mens nybegynnere, spesiellt de som er tillitsfulle av natur, bør forberede seg på å bruke dette media på en srukturert måte.

 

Senior Sosial Media Retningslinjer

  1. Sett private innstillinger i starten enda mere privat enn det du tror er nødvendig. Dette kan du endre på etterhvert som tiden går, hvis du vil det. Men husk på at når du har postet en tekst eller et billede og sendt det ut i en bred sirkulasjon, er det på nettet permanent.

  1. Før «Du blir venner med noen» tenåringer i familien din, vær sikker på at du er velkommen. Ja, å ha en god kommunikasjon med barnebarn og andre unge i familien er et stort gode med sosiale media for seniorer, men kun hvis de vil kommunisere med deg. Noen yngre føler seg ikke komfortabel med at eldre fmiliemedlemmer kan se alle postene deres. De kan selvfølgelig avvise venne forespørselen, men for å unngå en ukomfortabel situasjon ved å sjekke på forhånd om de er villig å kople seg til deg, – eller vente på at de sender deg en vennskap forespørsel.

  1. Ikke vær for rask med å klikke på vedlegg som følger en post, selv om det er fra en venn. Også et medlem av familien, som du liter på (uansett alder) kan ufrivillig være infisert av virus, eller annen skadelig programvare, som som sender ut poster hvor kjente navn som også innkluderer linker. Disse linkene kan igjen føre til nettsider som har programvare som ødelegger din maskin, eller stjeler din identitet.

  1. Utvis forsiktighet når du navngir familiemdlemmer i tekster eller tagger dem i et billede som du posterer i de sosiale media. Din bekjenskapskrets kan synes at billedene er morsomme, men potenielle arbeidsgivere søker også på nettet ettet personer som har søkt på stillinger og det er ikke sikkert at de synes billedene eller tekst er morsomt. Der er også ting som tyder på at forsikringsselkaper bruker slike metoder på forsikringstagere.

  1. Aldri (en av de få ganger dette ordet er påkrevet!) send personlig eller finansiell informasjon (kontonummer, peronnummer, etc) til firmaer ved å bruke sosiale media. Der er mange kjeltringer der ute med maskerte nettsider som gir seg ut for legitime nettsider eller er kopier av legitime nettsider men som er noe helt annet, og som er ute etter seniorene sin persolige informasjon på nettet, akkurat som på telefonen. Legitime firma vet at sosiale nettsider ikke er trygge fordi de har en policy for å dele informasjon. Legale firma vil bruke andre metoder for å kontakte deg.

  1. Unngå å sende ut poster som sier at du kommer til å reise bort fra hjemmet ditt, (ferie f.eks) unntatt at du er helt sikker på at kun de du vil skal vite det får meldingen. Kjeltringer bruker også sosiale media, og der er allerede eksemel på innbrudd i leiliheter og villaer hvor eierne sendte ut meldinger på sosiale media at de kom til å reise bort en periode.

  1. Tenk før du klikker på «Sjekker inn Lokalisering», (“checking in”) på ditt sosial nettverk. Dette kan fortelle kriminelle at du ikke er hjemme. Du kan istedet, hvis du vil ha denne fungsjonen, fortelle når du forlater et sted istedet for å fortelle når du ankommer.

  1. Ikke fortell i en offetlig post at du er alene hjemme. Dette er spesiellt viktig for de eldre eller de som er sengeliggende, eller på andre måter er lite mobile.

0
0
0
s2smodern