0
0
0
s2smodern

 

 

Helsefordeler med Hvitløk

Hvitløk

 

Det er ikke uten grunn at hvitløk er en av de eldste og mest kjente medisinplantene vi har. I tillegg til å gi god smak til mat, kan den hjelpe mange plager.

 

Helsefordelene med hvitløk kan ikke overdrives, den har blitt brukt i flere tusen år til mange forskjellige formål. I vikingtiden var hvitløken mye brukt i England som legemiddel eller det vi kaller for kjerringråd. F eks forstoppelse og tannverk og mange andre ting. I dag brukes hvitløken, i forskjellige matretter og har vist seg å ha antibakterielle effekter på grunn av stoffet allcin.

                                                                             Pasta og Hvitløk

                                                                                                       Hvitløk i Pastaretter

   

Tilberedning

 

Legger du hvitløken i en varm panne straks den er kuttet vil ikke dannelsen av allicin skje. Og da er helseeffekten av løken sterkt redusert. Det er imidlertid lite fristende å spise rå hvitløkfedd både morgen og kveld. Heldigvis finnes det en metode for å ivareta flere av helsefordelene også når du skal varme opp hvitløk.

Hvis du lar hvitløken ligge på skjærefjøla i 10-15 minutter etter du har kuttet den opp, og før den går i stekepanna, vil ikke varmen ta knekken på stoffet allicin. Enten du bruker dette trikset eller spiser den rå, kan du dra nytte av mange fordeler fra hvitløk.

 

                                                                           

                                                                                           Hvitløk i sjømat

   

Hva skjer i kroppen

   

Helsefordelene ved å spise hvitløk viser seg ganske hurtig i kroppen. I følge det engelske tidsskriftet «Dailyhealthpost» kan man iløpet av et døgn erfare følgende ting skje, hvis du spiser 6 bakte hvitløkfedd: 

 

 

 

En oppskrift på tilberedning av hvitløk.

   

Baking av hvitløk; varm opp ovnen til 200 grader, og fjern de ytre lagene på hvitløken, kutt litt av toppen. Pakk den inn i folie, med toppen opp, og ha på litt olivenolje. La den stå i ovnen i 30-35 minutter, eller til hvitløken er helt myk. Vent til den er avkjølt, og klem ut innmaten i feddene.

 

Etter ca 4 timer: Kroppen kjenner igjen antioksidantene i hvitløken, og begynner å bekjempe frie radikaler og kreftceller. For høyt nivå av frie radikaler i kroppen kan i følge forskning skade cellene våre.

 

Etter ca 6 timer: Kroppens metabolisme tar fart, og hvitløken hjelper kroppen med å kvitte seg med overflødig væske og brenne fett.

 

Etter ca 7 timer: Hvitløkens antibakterielle egenskaper begynner å virke i kroppen din.

Opptil 10. time: På dette tidspunktet vil næringsstoffene i hvitløken ha nådd cellene i kroppen din, og vil beskytte kroppen din mot oxidasjon.

 

Når du har hatt det i kroppen 24 timer: Vil hvitløkens effekter virkelig begynne å virke på kroppen – blant annet følgende:

 

Sterkere immunforsvar (kilde)
Økt benstyrke (kilde)
Lavere nivåer av tungmetaller i kroppen (kilde)
Lavere blodtrykk (kilde)
Mer energi (kilde)
Økt utholdenhet (kilde)
Økt sexlyst (kilde)

 

Husk på at er viktig å få i seg nok vann og sunn mat underveis. Unngå prosessert mat, rødt kjøtt og raffinert sukker.

 

 

0
0
0
s2smodern
0
0
0
s2smodern

Fjellet

 

 

(Det fantastiske og storslåtte fjellet)

 

 

Fjellet har mye av det du har lite av: Tid, fred, ro
og tålmodighet, overskudd, toleranse og
tankeflukt. Stille, store rom, gripande og
umistelege stunder. Med skjerpa sanser i fjellet
har ting det med å bli storslått. Me høyrer,
opplever og luktar sterkare, tydelegare, meir
intenst fordi vi lever og er til med ein heilt annan
nærleik til oss sjølve, våre eigne liv og vår eigen
forgjengelegdom.
 

 

Naturskildringer

av Olav Duun.

Oppmerksomheten har vært fokusert på hans dybdeboringer i menneskesinnet og i menneskers konflikt. Men sterkere enn noen illustrerer Duun det jeg har sagt er særegent norsk i identifikasjon med natur, særlig fjell og havnatur. Eksempel hermed:

«Og rundt omkring han var lande. Det var der på ein annan måte enn før. Han hørte det meir enn han såg det. Han hørte dem, fjella, kor dei sto der omkring han, stod ende opp i soldagen og levde, det eine gråblått i leten, det andre gråbrunt eller grått: Skugge i rindane, sol over rabbane, nuten høgt og allvitande – opp i den solblå æva. Og der låg myrane innetter, som ein djup og levande tone, og der gjekk fjorden og pusla, gjekk og glitra i solskine og glømte seg bort. – Det måtte det vera dei kalla fedrelande.»

 

 En nøkkel til 100 båter

 

 

 

 

Norges Jeger- og Fiskerforbund har 100 båter til disposisjon i gode fiskevann over hele landet. Medlemmer kan bruke båtene så mye de vil.

Fiskerforbund (NJFF) håper at flere skal få oppleve fiskelykken i sommer.

Nå er 100 aluminiumsbåter på 14 fot lagt ut i ferskvann fra nord til sør, fra øst til vest i Norge. Det er en smal sak å få tilgang til én av båtene. Mange har ikke hatt en mulighet til fiske fra båt. De færreste har egen båt eller har tilgang til å låne en båt, sier kommunikasjonskonsulent Håvard Skjerstad Andersen i NJFF.

Er du ikke medlem av NJFF, må du melde deg inn for å bruke båtene. Prisen for et medlemskap ut året er på 365 kroner.

For medlemmer i NJFF, kan nøkkelen bestilles på våre hjemmesider, så har du den til odel og eie. Etter det kan du booke og bruke båtene så mye du vil. De har gått for en enkel og grei løsning. Båtene er utstyrt med årer, og festet med kjetting og hengelås. Det er bare å låse opp hengelåsen og dytte ut båten.

     

Ut på Tur

Ut på tur med Statskog

100 koier søker turfolk

Statskog ønsker at flere oppdager de mange åpne koiene deres.

Mange oppsøker naturen i dag for å oppnå stillhet og ro, her får du det, men du må ta til takke med overnatting på brisk, utedo og vann fra bekken, men da er det mange muligheter.

Statskog er Norges største grunneier og eier blant annet over 100 buer og koier rundt om i landet. Husværene er åpne, og alle er velkommen til å raste eller sove over en natt uten at det koster noe. Erfarne turfolk har kjent til koiene lenge, men folk flest har ikke har visst om tilbudet, sier Torkel Skoglund i Statskog. Men Koiene må ikke forveksles med Statskogs 79 hytter for korttidsleie.

 

Nå har Statskog gitt koiene en samlet presentasjon. En håndbok med smaksprøver er ferdig og hver koie er gjort tilgjengelig for publikum påstatskog.no. Der er et større antall er små tømmerkoier som oser av stemning, særlig hvis det er hustrig ute og du fyrer opp i den gamle vedovnen. Da sitter man der og kan høre stillheten, sier Skoglund.

Koiene er også tilgjengelige på turportalen godtur.no.

 

Hyttene er Spartansk
Koiene har en fortid som husvære for skogsarbeidere og tømmerfløtere. Andre ble bygd som jakt- og fiskebuer eller satt opp i senere år som lokale turmål for folk og hvilebuer med formål å fremme friluftslivet. De aller fleste ligger i Troms og Nordland og videre sørover mot Femundsmarka og Hedmarks dype skoger. Flertallet ligger så langt fra bilvei at det passer å pakke sekk og sette av en dag eller to. Mens andre egner seg for dagsturer. Hyttene er enkle, på 10 til 15 kvadratmeter. Det vil si et par tre brisker å sove på, en ovn og ved. Mat, sovepose og liggeunderlag må du ha med deg,.
Den aller minste koia er på kun fire kvadratmeter.

 

           Staupedalsbua i Beiern, Norland. Foto: Jim T. Kristensen

 

Ettersyn og Vedlikehold
En av Statskogs oppgaver er å legge til rette for friluftsliv, og husværene er en del av denne tilretteleggingen. Koiene får generelt ettersyn og stell, og påfyll av ved. I Nordland og Troms er det Statskogs feltapparat Fjelltjenesten som sørger for drift og vedlikehold.

 

DNT
Også Den Norske Turistforening ser verdien av koiene, og mener at det er et ypperlig supplement til hyttene våre, for da får folk langt flere overnattingsmuligheter. Har du barn med på tur, kan du stykke opp turen med kortere etapper.

God turskikk tilsier at man ikke skal okkupere husværet. Koiene er ikke et sted for gratis hytteferie, men et sted for en hvil eller for en overnatting eller to. Man skal slippe inn andre og gi plass for nye overnattingsgjester om en selv har hatt losji der, sier Torkel Skoglund i Statskog. Tom hermetikk og annet søppel tar man med seg, feier over gulvet og tar inn ved til neste besøkende. 

Her finner du oversikt over alle koiene og buene:http://www.statskog.no/Hytter/Sider/Aapne_buer_koier.aspx

 

0
0
0
s2smodern
0
0
0
s2smodern

LIVSSTIL OG HELSE FOR AKTIVE ELDRE.

Livsstil:Regnes som måten et menneske ut fra egne valg forholder seg til eget levesett eller livsstil, gjennom sosialt levesett, kosthold, fysiskaktivitet,inaktivitet og forhold til stimulerende midler, som nikotin, alkohol og andre rusmidler.

Livskvaliteten er også avhengig av døgnrytme, tilstrekkelig søvn og stresskontroll. Livsstil blir ofte knyttet til helse og livskvalitet, som begge kan sies å bli forringet dersom personen ikke har et balansert forhold til disse variablene. Helsetips er noe vi bombarderes med hele tiden og hører overalt, men de fleste klarer ikke å velge en sunn livsstil, så for å få til effektive helsetiltak må vi være mere selvstendige og ikke hele tiden følge flertallet.

 

Frukt hindrer depresjon hos kvinner.

Å spise to eller flere frukt enheter pr dag hjelper kvinner mot depresjon.

Kvinner som spiser lite frukt daglig har en større risiko for å utvikle depresjon, viser en undersøkelse ved universitetet i Queensland (Australia) viser en undersøkelse. Undersøkelsen innbefatter 6000 kvinner i seks år, og man fant en klar sammenheng mellom fruktinntaket pr dag og utvikling av depressive symtomer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Info om Omega-3

Omega 3 har flere gode helseeffekter. Det er blandt annet godt for hjertet, hjernen og leddene.

Omega-3 for hjertet: Studier tyder på at Omega-3 blant annet kan virke lett blodtrykksenkende, og ha en gunstig virkning på fettstoffer i blodet ved at det kan virke svakt triglyseridsenkende. Triglyserider utgjør klart hoveddelen av fett (lipider) i matvarene.

Omega-3 for leddene: Omega-3 kan hjelpe ved ømme og stive ledd. Flere studier har vist en forbedring hos personer som

plages med svake leddplager ved tilførsel av Omega-3 fettsyrer. Omega-3 inngår i cellemembranene, og er forstadiet for viktige signalstoffer i kroppen som har betydning ved slike plager.

Omega-3 for hjernen: Omega-3 er viktig for utviklingen av hjernen. Studier antyder at Omega-3 kan ha betydning for kognitive ferdigheter, og virke positivt på konsentrasjonen.

 

 

Vær aktiv og få et bedre liv.

Hverdagslige fysiske aktiviteter gjør godt for kroppen

De mest fysisk aktive eldre mennesker - uansett type aktivitet, og ikke bare de som mosjonerer - oppnår lengre levetid.

Studier viser at en hvilken som helst aktivitet som fører til energiforbruk kan forlenge levealderen. Dette motsier tilsynelatende at trening må utføres med en viss intensitet for å ha effekt, og det er de samlede daglige aktiviteter som bestemmer energiforbruket og ikke nødvendigvis energiforbruk fra trening eller mosjonering.

De med høyest energiforbruk uansett type daglig aktivitet 32 prosent lavere risiko for å dø i løpet av 6-årsperioden. Da hadde forskerne justert for påvirkningen av slike faktorer som alder, kjønn, rase, bosted, vekt, høyde, fettprosent og søvnvarighet. Alle typer daglig aktivitet vil si alle bevegelser vi gjør som forbruker energi - ikke bare treningsaktiviteter. Den samlede risikoen for død var 12 prosent blant de som forbrukte mest energi, 18 prosent i den gruppen som brukte nest-mest energi, og 25 prosent blant de i gruppen som hadde det laveste energiforbruket.

Også ved å trene hjernen forsinkes aldersrelatert funksjonsnedsettelse - som for eksempel demens. Øvelser som ble brukt i studien var blant annet å huske tekster eller lister med ord, å finne mønster i ordserier eller tekster, og følge med på og finne og identifisere objekter/bilder på en PC-skjerm.

Reduser risikoen for Alzheimers

I tillegg til kreft, er Alzheimers en av de mest fryktede sykdommene fordi den påvirker vår hukommelse og endrer vår adfærd.

Alzheimers er karakterisert ved at det med tiden utvikles skader på nerveceller og deres forbindelser. Resultatet er ødeleggende, og omfatter hukommelsestap, nedsatt tenkning, problemer med verbal kommunikasjon og personlighetsendringer. En person med Alzheimers kan leve fra 2 til 20 år etter at diagnosen er stilt.

Faktorer påvirker sannsynligheten for at man vil utvikle sykdommen. Noen av dem kan man ikke gjøre noe med, men her er fem råd utarbeidet av Harvard Medical School, som kan redusere risikoen.

Hold en sunn vekt

  • Spis sunt og øk din fysiske aktivitet.

Sjekk midjen

  • For et presist mål av midjen, så bruk et målebånd rundt den smaleste delen av midjen. Ekspertene anbefaler at kvinner har et midjemål på maks 88,9 og menn på 101,6.

Spis med omtanke

  • Innta primært grønnsaker og frukt, fullkorn og proteinkilder som fisk, magert fjærkre, tofu, bønner og andre belgfrukter samt sunne fettstoffer. Skjær ned på unødvendige kalorier fra brus, hvitt brød, usunt fett, fastfood og liknende.

Tren

  • Regelmessig fysisk aktivitet hjelper med å kontrollere vekt, blodtrykk, blodsukker og kolestrol. Moderat til kraftig aerob trening kan også hjelpe med å redusere det totale kroppsfettet over tid.

Snakk med legen

  • Ut over å holde øye med vekten og midjen, bør du høre med legen hvordan du ligger an med hensyn til kolestrol, blodtrykk, blodsukker og annet.

Fremtidens samfunn forventer at vi tar eget ansvar på stadig flere områder, også når det gjelder helsa. Ikke bare skal vi spise sunt og mosjonere ofte, vi bør også være reflekterte, tenke sunt og ha et godt følelsesliv. I alternativ medisin skal man gjerne få fart på det åndelige livet i tillegg.

Problemet er at de fleste mennesker ikke klarer å leve opp til disse kravene, og noe av stresset og helseproblemene folk opplever kan være en følge av at de ikke klarer å takle alle oppgavene i hverdagen. Det moderne samfunnet med mye informasjon og mange valgmuligheter gjør det tøffere å ta selvstendige valg. For å ta bevisste valg om helse og livsstil må man være reflektert og kritisk til informasjon, og klare å gå sin egen vei. Men problemet er at de aller fleste følger strømmen. Undersøkelser tyder på at bare et mindretall tar selvstendige livsstilsvalg og er kritisk til autoriteter og dominerende holdninger.

Hvis vi skal ta mer ansvar på helsefronten trengs det også en reflektert holdning og bevisste valg - og da holder det ikke å bare spre helseinformasjon. Studier viser nå at endret kosthold og fysisk aktivitet hos personer med Type 2 diabetes, kan ha minst like god effekt som medisiner.

Organiske Produkter

Bedre for deg og Jorden

Å beskytte jorden betyr å forvalte den på en klok måte, et konsept som berører alle aspekter med livet, fra det å bruke fornybare energikilder til konservering av planter av alle slag, og hva du putter i munnen.

Kanskje den beste legitimering av grønnt levesett er å bygge tillit ved å være et et godt eksempel, som f.eks å starte med det mest grunnleggende. Å være konsekvent med omgivelsene du lever i daglig, det daglige valgene alle opplever, for eksempel når du handler mat på butikken, eller det kan være måten du rengjør huset hjemme. Hvilke type transport bruker du når du reiser.

 

Les også:Viktigheten av nok vitamin D

Les oså:Middelhavsdietten

0
0
0
s2smodern
0
0
0
s2smodern

 

   

Noe ekstraordinært skjer i verden og få legger merke til det.

Her er noen grunner til at viktige ting er iferd med å skje og ikke alle legger merke til det.

 

 

 

 

Flere og flere klarer ikke den vanlige ansatte's modellen lenger.

Vi når våre grenser. Folk som er ansatt i de store selskapene liker mindre og mindre sine jobber, Det er mangelen på en hensikt med det vi gjør sliter på inspirasjonen. Folk vil ut, de vil slippe alt Merk deg hvor mange nå som er villig til å risikere tryggheten med det å starte eget firma, folk er mer og mer i arbeidsrelaterte depresjoner. De er utbrent.

 

«Entreprenørskap» modellen er også i forandring.

I de senere år har vi hatt en eksplosjon av startopp firmaer. Tusenvis av entrepenører bruker sine garasjer til kontor for å sette sine million dollar prosjekt ideer ut i livet. Den som fant en investor og fikk finansiering den veien hadde vunnet i lotto.

 

Men hva hendte etter finansieringen?

 

«Er det ikke absurd at vi, 7 milliarder av oss lever på samme planet, snakker mindre med hverandre?»

Du er tilbake som en ansatt. Du kan ha ansatt folk som ikke deler din drøm, ikke er enig i dine metoder for å nå målet, til slutt handler det kun om penger. Det finasielle blir hoved driveren for din business. Dette er noe oppstart foretak lider under, endeløse pengesøke modeller med et skjemavelde som kan knekke de fleste.

 

Her trengs nye måter å tenke på og noe gjør det allerede.

 

Samarbeids modellen.

Mange har innsett at å arbeide med slike ting alene gjør ingen mening. Folk innser etterhvert at «hver mann for seg selv» mentaliteten ikke er den beste i dagens verden. Stopp og ta et steg tilbake og tenk: er det ikke absurd at vi, 7 milliarder mennesker på denne planeten har vokst enda mere fra hverandre? Hvilken mening gir det å snu ryggen til tusenvis eller millioner av mennesker som lever rundt deg, man kan bli dårlig av å tenke på det.

Heldigvis er ting iferd med å endre seg. Deling, samarbeid, økonomiske samarbeids prosjekter er på gang, og dette peker i en ny retning. Veien til samarbeid, deling og hjelpe hverandre viser at verden er i endring.

 

Dette er fantastisk å være vitne til.


 

Endelig ser det ut til at vi begynner å forstå hva internett er.

Internett er en ekstrem spektakulær ting, og nå etter så mange år begynner vi å forstå mulighetene som det representerer. Med internett er verden åpen, barrierer faller, det er slutt på isolasjonen. Samarbeidet eksploderer og hjelpen er ikke langt unna. Noen nasjoner så på internett som en trussel da grupper kunne starte en revolusjon med nettet som katalysator, slik som den «arabiske vår» f.eks. Internett regulerer, (tar ned) massekontrollen. De store media husene som kontrollerer nyhets strømmen og hvordan den blir presentert, og hva de vil vi skal lese, er ikke lenger enerådende. De har ikke lenger monopol på nyhetene. Du går etter det du vil ha, du hører på de du vil. Du ettersøker den informasjonen du har behov for.

Med nettet er ikke lenger de små uhørbare, de har fått en stemme som han høres og lyttes til. De anonyme blir kjendiser, verden bindes mere sammen og derfor er det at gamle systemer faller sammen.


 

Fallet til det overdrevne konsum.

Alt for lenge har vi blitt manipulert til å konsumere så mye som mulig, til å kjøpe ethver nytt produkt som blir lansert – de nyeste bilene, den nyeste iPhone, de siste merkevarene, masse klær, nye sko og masse andre ting vi knapt har bruk for.

Å gå mot denne strømmen er det mange etterhvert som gjør, folk forstår mere og mer at denne karusellen må man hoppe av. Lavkonsum er et nyord som mange etterhvert tar på alvor, (slow life og slow food) er noen få typer av livsstil som nå griper om seg. Å peke på de motsigeleser i hvor absurd vår forbruker livsstil har vært.


 

"Med utviklingen av internett er også de små blitt hørbare. Der er en stemme. De anonyme er ikke lenger anonyme. Verden bindes sammen."

Færre mennesker bruker bil, (den nye delingsøkonomien som uber f.eks). Færre mennesker overforbruker, og flere mennesker kjøper brukte klær. Osv. Vi trenger ikke alle de ting som noen (reklamen) påstår at vi må ha. Med en slik bevissthet for konsum kan store firma få store problemer i fremtiden.

Helse og organisk mat.

Vi aksepterer å spise hva-som-helst, bare det smaker godt. Vi er så avkoblet at mat firmaer forgiftet maten vår uten at vi reagerer. Men noen tok tak og varslet om denne ukulturen og startet prioritering av sunnere mat. Dette er en trend som vokser hurtig. Men hva har dette å gjøre med økonomi og arbeid? Det har alt å si, vil jeg påstå.

Mat produksjon er en av de grunnleggende fundamentene i vårt samfunn. Hvis vi endrer vår holdning og våre konsument vaner, firmaer vil måtte respondere og adaptere disse nye strømninger i folk. De mindre firmaer går tilbake til det å bli relevant i hele produksjonkjeden. Folk driver nå å planter inne i sine hus, for å dyrke ren mat uten giftige stoffer. Og dette er noe som forandrer hele økonomien.

Oppvåkningen av det åndelige, (spirituality).

Hvor mange kjenner du som praktiserer yoga? Eller hva med meditasjon? Tenk tilbake 10 år. Hvor mange kjente du da som drev med slike aktiviteter? Spiritualitet, det var noe mystisk over det, folk som drev med slike aktiviteter ble betraktet som eksentriske. Dette er også noe som er i endring. Vi har kommet til enden av fornuft og rasjonalitet. Dette er noe vi har innsett med vår bevissthet, men vi forstår ikke alt. Der er noe annet på gang her, og dette er noe vi vil forstå.

Vi vil vite hvordan disse tingene fungerer, hvordan livet er, hva hender etter døden, hva er denne energien så mange snakker om, hva er kvantefysikk, hvordan tanker kan bli materialisert og skape vår egen virtuelle virkelighet. Hva er tilfeldigheter og synkronitet, hvorfor virker meditasjon, hvordan er det mulig å kurere enkelte plager med hendene, alternative terapier, disse aktivitetene som ikke er anerkjent av den almenne medesin, hvorfor virker de enkelte ganger. Noen firmaer i dag tilbyr sine ansatte meditasjon. Også noen skoler har undervisning i hvordan meditere. Tenk over det.


 

 

0
0
0
s2smodern
0
0
0
s2smodern

Livsstil, Helse og Mat

For å ha en god helse er det viktig med en aktiv livsstil og et variert og balansert kosthold. Mange nordmenn har de siste årene eksperimentert med alt fra algepulver til hvetegress i tusenkronersklassen. Men noen av den beste og rimeligste sunne maten er frukt og grønnsaker. Enkelte av disse er sunnere enn andre, og nedenfor finner du tips og oppskrifter på frukten og grønnsakene som gir deg ekstra mange vitaminer og mineraler.

PAPRIKA

 

Rød, Gul, Grønn

 

Spesielt den røde paprikaen er rik på B6, som bidrar til normal dannelse av røde blodlegemer. De inneholder også svært mye C-vitamin, som bidrar til et normalt immunsystem. Visste du at dersom du spiser fem ringer rød paprika, har du dekket vitamin C-behovet ditt for én dag?

"Tips: lag ditt eget pålegg! Skjær ut stilken og fyll paprikaen med kremost. Etter en time i kjøleskapet kan du skjære ostepaprikaen i skiver og legge på kjeks eller brød."

Paprika er enkelt å tilberede og passer godt til mange middagsretter. Men har du prøvd den som saus før? Dette er noe ikke så mange har erfaring med, men som både er svært sunt og utrolig velsmakende. Fres paprika i olje med hvitløk og mos det i en blender. Avslutt med å smake til med salt og pepper.  

Som hovedingrediens fungerer paprikaen også godt. Hvis du ønsker litt forandring til helgekosen kan du prøve.

Oppskrift på Paprika med fyldig tomatsaus

 

AVOKADO

 

Avokado er en av de feteste grønnsakene - men det dreier seg om sunt fett. Spis gjerne avokado hver dag  


 

Avokado er en fet frukt som inneholder mye enumettet fett, samtidig som den er rik på B-vitaminet folat og vitamin C. Fettet i avokadoen er av den typen helsemyndighetene ønsker at vi spiser mer av, i stedet for det mettede, harde fettet.Visste du at siden avokadoen er supersunn og har få allergener, er den faktisk noe av det første en baby bør spise?

Avokadoen er enkel å inkludere i hverdagen, og ikke vanskelig å å lage gode retter ut av. Prøv en salat med avokado, reker, litt olje, ruccula, salt og pepper – garantert en ny favoritt.

"Det er ikke alltid avokadoen er helt moden. Et tips er å legge den i en pose sammen med et eple på kjøkkenbenken i et døgn. Etylengass fra eplet fremskynder modningsprosessen."

"Avokadoen kan fort miste sin friske grønne farge etter den blir tilberedet. Visste du at hvis steinen legges sammen guacamolen i dippbollen, unngår du brunfargen?" 

Avocado for kolesterolet

Ifølge en ny studie viser det seg at å spise en avocado om dagen, som en del av et kosthold med et moderat fettinnhold kan hjelpe til med å redusere kolesterolet. Avocado inneholder som vi vet mye fett, men for det meste det sunne fettet som har vist seg å bidra til å gi oss lavere kolesterolverdier, redusere hjerteanfall og bedre hjertehelsen generelt.

Studien som viser dette, er publisert i  Journal of the American Heart Association.

TOMAT

 

Verdens sunneste snack…og i grytene på kjøkkenet  

 

Tomaten er en av de grønnsakene som helsemyndighetene trekker frem som spesielt sunn. Den er blant annet en kilde til vitamin C, som bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon. Dessuten øker tomaten opptaket av jern fra maten inn i kroppen. Litt tomat på gulosten sammen med grovbrød øker derfor opptaket av jernet i brødet!

Hvis du ønsker litt forandring fra den vanlige brødskiven burde du prøveBruschetta. Grovhakk modne tomater og bland med hvitløk, fersk basilikum, salt og nykvernet pepper. Bruk gjerne et rustikt brød, og rist skiver med olivenolje i stekepannen. Topp skivene med tomatblandingen og du har en nydelig forrett eller et velsmakende mellommåltid.

Tomaten inngår også naturlig i salater og mange middagsretter. Enkelt og godt tilbehør er cherrytomater bakt i ovnen. Over tomatene krysser du olivenolje, krydrer med salt og pepper, og tilfører hvitløk og sitron. Ha retten i ovnen på 140°C og stek i 30 minutter.

"Visste du at tomater til sauser og supper skrelles enklere etter et kort bad i kokende vann?"

Grønnkål

 

 

Grønnkål er full av vitaminer, mineraler, kostfiber, andre helsebringende plantestoffer  

 

Grønnkål er så bra for deg at den kan kalles en supermatvare! Blant annet inneholder den store mengderkostfiber, vitamin A (i form av betakaroten), vitamin E, vitamin B6, B-vitaminet folat og vitamin C. Visste du at 100 gram grønnkål faktisk inneholder mer kalsium enn 1 dl melk?

Grønnkål passer som tilbehør til både kjøtt, fisk og fugl. Den kan enkelt spices opp og gjøres mer spennende – du kan for eksempel prøve hvitløksstekt grønnkål med granateple. Fres hvitløksskiver i olivenolje på pannen og stek med grønnkålblader i et par minutter. Strø over granateplekjerner og salaten er klar til servering.

"Visste du at du kan lage snacks av grønnkål? Stekt grønnkålchips er knasende sunn og god lørdagskos."

Spinat

 

 

Skipper'n var slett ikke på villspor. .........spis spinat hver uke.

 

Spinat er en næringsrik bladgrønnsak som er rik påfolat, vitamin K og vitamin A– som er bra for øynene og bidrar til å opprettholde normalt syn. Spinaten er også en kilde til riboflavin, vitamin C, kalsium og jern.

Spinaten er kjempegod både dampet og rå. Men det kan også være morsomt å eksperimentere litt, og for eksempel lage enSpinatpesto. Start med å skrelle og hakke hvitløken, og kjør deretter spinat, basilikum, hvitløk og valnøtter i en stavmikser eller hurtigmikser. Tilsett så litt olje, salt og pepper, og avslutt med å blande inn parmesan og revet sitronskall. Så enkelt kan du lage en utradisjonell, men supergod pesto.

Det er også et godt tips å lage suppe på spinat. Denne oppskriften på Spinatsuppe er både næringsrik og velsmakende.

 

KIWI

 

Kiwi inneholder dobbelt så mye C-vitamin som appelsin. 

 

Kiwi er rik påvitamin C, som fornyer E-vitaminet og er viktig for et sterkt immunforsvar. Dessuten beskytter vitamin C kroppens celler mot ytre skader og bidrar til at kroppen tar opp jern fra maten. Kiwi fungerer på samme måte som paprika - hvis du spiser litt kiwi sammen med grovbrød øker opptaket av jern ytterligere. 

Kiwi er lett å oppbevare, og i kjøleskap kan umoden kiwi holde seg frisk i ukesvis. Når kiwi skal deles opp skjærer de fleste den i to, men det er et godt tips er å heller skjære kiwien i båter – så blir den både rensligere å spise og mer fristende å forsyne seg av.

Kiwi er også utmerket til smoothie, og tilfører en eksotisk smak. Prøv en Grønn Supersmoothie

LØK

De ulike løk typer
     

Helsemyndighetene trekker også frem løk som en av de sunneste grønnsakene. Rød og gul løk er svært rik på kostfiber, og er derfor bra å bruke i matlagingen. Visste du at vi nordmenn bare spiser ca. 80 % av det kostfiberet vi burde hver dag? 

Varmebehandlet løk gir god smak og er lett å kombinere med ulikt tilbehør og krydder. Ovnsbakt løk er både rimelig og sunt til middagsmaten. Skjær en løk i tynne skiver, men ikke tvers igjennom. Ha på litt olivenolje, paprika, salt og reven ost før den settes 30 min i ovnen.

Potet og pureløksuppe er deilig og varmende om vinteren og høsten, og denne oppskriften smaker ekstra godt:

Gråter du når du skjærer løk? En rask nedkjøling av løken før oppkutting vil redusere tårene!

 

 

 

BROKKOLI

 

 Forebygger og forsinker kreft, betennelser og styrker immunforsvaret

 

Brokkoli er rik på vitamin C, og bidrar dermed til immunsystemets normale funksjon. Brokkoli er også en kilde til vitamin K, kostfiber og B-vitaminet folat. Det sies at brokkoli kan motvirke virus og stimulere leveren. 

Brokkoli har mange bruksområder og kan spises både rå, stekt, bakt, purert og kokt. Ønsker du å at barna skal spise mer brokkoli, er puré et god tips. Kjør brokkoli i blenderen med smør og hvitløk for en nydelig pure og en ny hverdagsfavoritt.

I Norge koker vi ofte brokkolien, men det er minst like godt å steke den. Del brokkolien i små buketter og stek med olje og hvitløk, og riv deretter parmesan over. En utrolig god måte å servere denne supergrønnsaken på.

Visste du at brokkolien er svært vitaminrik og har mer c-vitaminer enn appelsin? Og at den best beholder næringsstoffene når den er dampet?

Mattyper som gir ekstra god helsegevinst. 

Mandler

 

Mandler mot hjertesykdom

 

En håndfull mandler er en god kilde for gode fettsyrer og kan hjelpe med å redusere blodtrykket.

De fleste vet at nøtter er en fin proteinkilde og det gode fettet, men noen styrer unna fordi de har et høyt kaloriinnhold.

Mandler har faktisk det laveste kaloriinnholdet blant de fleste nøtter, og ifølge en studie fra Aston University, Birmingham, kan det å spise bare 50 gram med mandler om dagen redusere blodtrykket, bedre blodstrømmen, og som et resultat redusere risiko for hjertesykdom også.

 

Rødbeter

 

Rødbetejuice mot høyt blodtrykk

 

Ifølge en ny studie skal ett glass rødbetejuice om dagen kunne hjelpe til med å redusere høyt blodtrykk. Forskningen ble gjort ved Universitete i London og ble fundet av British Heart Foundation.

Forskerne fant at det høye nivået av nitrater i rødbetejuicen hjalp til med å utvide blodårene, og som et resultat, reduserte blodtrykket hos mennesker med hypertensjon.

Andre gode grunner for å få i seg rødbeter er betenes høye innhold av næringsstoffer og mineraler, som folat, mangan, zink og vitamin B-6.

Fet Fisk mot Gikt

Fisketyper

Laks Makrell Sild

En porsjon med fet fisk kan redusere risiko for gikt.

Revmatoid artritt er en sykdom som forårsaker hevelse, betennelse og stivhet i ledd, og er mest vanlig for mennesker over 50 år.

De gode nyhetene er at risikoen for sykdommen kan reduseres bare ved å spise en porsjon med fet fisk i uka, ifølge en studie i Annals of Rheumatoid Disease. Studien så på helse og spisevanene til kvinner over en tidsperiode på 15 år og fant at en porsjon med fet fisk i uka, ga hele 52 prosent lavere risiko for å utvikle artritt sammenlignet med de som spiste mindre enn en porsjon i uka.


0
0
0
s2smodern